Home de Scholte Bloemenboerderij Webshop Zorgboerderij

 

 

De Zelfpluktuin.

 

Rondom de boerderij ligt een siertuin. Deze tuin is gevuld met allerlei buxusheggetjes, fuchsia’s, dahlia’s, hortensia's en andere ouderwetse planten met hier en daar een heel apart of bijzonder soort planten.

Daarnaast en erachter liggen de zelfpluktuinen. Deze tuinen worden vooral voor de productie van bloemen, blad en zaaddozen gebruikt. Al deze bloemen plukken we als verse snijbloem, voor in arrangementen, voor bijzondere gelegenheden en opdrachten of om te drogen.

In deze tuinen staat alles op rijtjes omdat dit het makkelijkst te onderhouden is.
We hebben meer dan 50 soorten vaste planten en zo’n 40 soorten 1-jarigen.Tussen de vaste planten ligt in de paden worteldoek op de grond, dit is geweven kunststof waar wel water door kan voor de planten, maar waar geen onkruid door groeit. Hierdoor hebben we minder werk met het onderhoud van de paden.

 

Eind april beginnen we met de eerste keer zaaien. Dit zijn die 1-jarige soorten die goed tegen eventuele nachtvorst kunnen. Dan worden half mei voor de tweede keer verschillende soorten gezaaid en begin juni nog een derde keer. Hierdoor hoeven we niet alles tegelijk te wieden en ook hebben we niet alles tegelijk in bloei staan.

 

Al vroeg kunnen we van de eerste vroegbloeiende soorten plukken. Zoals tulpen en cammassia. Later komen de vaste ridderspoor, de pioenroos en de gele phlomus.
En in de loop van de tijd de andere vaste planten, de 1-jarige soorten en als laatst nog de dahlia’s en de chrysanten. Zo kunnen we een lange periode ons eigen bloemen plukken.

Bloemen die u zoal kunt plukken zijn:
Vaste planten: o.a. Achillea geel en gekleurd, Solidago, Marjolein roze en rood, Phlomus, Eringium, Eupatorium, Alchemilla, Echinacea roze en wit, Pioenroos, Ridderspoor.
1-jarig: o.a. Chrysant, Dahlia, Gladiool, Ridderspoor, Papaver, Juffertje in’t groen, Zinnia, Aster, veel soorten grassen, Zonnebloem, Celosia.
Ook groeien er verschillende soorten kalebassen in de tuin.

 

Als u langs komt om een eigen boeket te plukken krijgt u van ons een mesje mee en wat uitleg over de huisregels. Daarna wordt het volop genieten door zelf uw boeket samen te stellen.

Bij het afrekenen van uw bloemen krijgt u nog wat tips mee voor het schoonmaken van de bloemen en de houdbaarheid van uw boeket.